DOCUMENTACIÓ DE L'ESCOLA
Estratègia digital de centre
Cultura Digital de centre
Descripció dels serveis
SERVEIS DIGITALS DEL CENTRE
- Ipads
- Snappets
- Material de robòtica
- Wifi
- Fab-Lab
- Ordinadors de sobretaula
- Ipads
- Impressores
- Projectors
- Pissarres interactives
- Televisors gran format
- Impressores 3D
- Aules, despatxos i sales de professors
- Sala de música (projector i ordinador sobretaula iequip de so)
- Pavelló (ordinador portàtil, pantalla, projector i equip de so)
- Fab-Lab (ordinador, pantalla i projector)
- Televisor gran format
- Ordinador
- Projector i pissarra digital
- Só
- Webcam
GESTIÓ DELS RECURSOS
PROCEDIMENTS D'ALTA D'USUARIS
Al donar-se d'alta a l'escola, es generarà un usuari a la plataforma Sallenet. Es farà arribar l'usuari i la contrasenya temporal via document o mail personalitzat (en cas d'alumnes i famílies) i personalment (en cas de professorat o PAS).
Per poder fer servir els ordinadors o la xarxa Wi-Fi, es generaran usuaris i contrasenyes provisionals al professorat o PAS de l'escola, i aquell personal que ho precisi per treballar a l'escola (monitors de menjador, EAP,...). Aquestes dades es notificaran personalment a l'interessat/da.
A qualsevol persona nova de l'escola se li generarà un correu electrònic institucional:@palamos.lasalle.cat en el cas dels alumnes i @lasalle.cat en el cas del professorat o PAS. L'usuari i contrasenya es notificarà via document a l'alumnat i de manera personal al professorat i al PAS.
A qualsevol persona nova de l'escola tindrà accés a les funcions de l'app, necessàries segons el seu lloc, a través del correu electrònic institucional en el cas del professorat o PAS.
A qualsevol família nova de l'escola se li informarà de com descarregar-la i com accedir. En aquest cas accediran amb el mail informat en la fitxa de la família. Aquesta informació es transmetrà via email de forma prioritària. Si cal es podrà transmetre en paper.
ENTORN VIRTUAL D'APRENENTATGE
Sallenet és la nostra plataforma digital de treball, comunicació i interacció entre els membres de la Comunitat Educativa. És un entorn Moodle al que s'han afegit mòduls propis per adaptar-ho a les nostres necessitats i a NCA
Sallenet permet l'intercanvi de missatges i documents entre mestres, famílies i alumnes.
L'ús comunicatiu, interactiu i col·laboratiu de les eines de Sallenet permet a mestres i alumnes aprofitar tota la potencialitat de les tecnologies d'informació i comunicació i assolir els objectius de cada matèria
La nostra plataforma esdevé una eina de gestió de l'escola. Qualificacions, actes, llistats, domiciliacions bancàries... són gestionats demanera integrada i centralitzada.
ACOLLIDA DIGITAL
Totes les persones de la Comunitat Educativa que s'incorporin a la nostra escola podran consultar el seu respectiu document d'acollida digital per estar informat d'aquells aspectes més significatius que cal que conegui.
COMUNICACIÓ DE I AMB LA COMUNITAT EDUCATIVA
Per poder informar a tots els estaments de la Comunitat Educativa, així com a altres institucions amb les que puguem mantenir relacions, s`ha elaborat un Pla de comunicació que ens ajudi a definir les estratègies a seguiri identificar i satisfer les necessitats de tots ells.
NORMES I FUNCIONAMENT DEL CENTRE
PROJECTE EDUCATIU DE CENTRE (PEC)
- La nostra escola fomenta la formació contínua i la creativitat del professorat per respondre als reptes educatius amb total professionalitat, sentit d'equip i eficàcia docent. Ens regim per criteris que cerquen la qualitat educativa, la resposta a les necessitats de l'alumnat, el rigor científic, el treball cooperatiu, l'autonomia responsable i la sintonia amb els avenços tecnològics i mitjans didàctics més eficaços.
- Considerem les noves tecnologies com mitjans al servei de l'alumnat per al desenvolupament de les competències que demanda la societat, sempre amb un sentit crític i vetllant perquè prevalguin els valors personals ètics i relacionals sobre aspectes purament tècnics.
- Objectius de l'ambit pedagògic vinculats amb la cultura digital:
- Seleccionar les tècniques més adequades per afavorir la motivació i l'activitat eficaç de l'alumnat.
- Afavorir la integració d'hàbits socials i de tècniques de treball intel·lectual que permetin desenvolupar l'autonomia de l'alumnat.
- Potenciar l'ús de les noves tecnologies a partir de la introducció d'activitats i eines digitals a les diferents àrees.
- Elaborar, cercar i proporcionar materials i activitats adaptades a les característiques i necessitats de l'alumnat.
- Capacitat l'alumnat per obtenir i tractar la informació de manera autònoma.
NORMES D'ORGANITZACIÓ I FUNCIONAMENT DE CENTRE (NOFC)
- Drets i deures de l'alumnat:
- L'alumnat té dret a rebre una formació que el permeti aconseguir el ple desenvolupament de la seva personalitat, que n'estimuli les capacitats, tingui en compte el ritme d'aprenentatge i que incentivi i valori l'esforç i el rendiment.
- L'alumnat té dret a rebre els ajuts necessaris per compensar possibles mancances de tipus familiar, econòmic i sociocultural, amb la finalitat de crear les condicions adequades que garanteixin una igualtat d'oportunitats real.
- L'alumnat té el deure de respectar i fer bon ús de les instal·lacions i els materials, utilitzar correctament i compartir els béns mobles i les instal·lacions del centre.
- Conductes contràries a les normes de convivència:
- El deteriorament, causat intencionadament, de les dependències del centre, del material d'aquest o dels objectes i les pertinences dels altres membres de la comunitat educativa.
- Les injúries, ofenses, amenaces, vexacions o humiliacions a qualsevol membre de la comunitat educativa o que atemptin contra llur intimitat, inclosos quan es facin per mitjà de xarxes digitals.
- La captura, emmagatzematge, tractament o difusió, per mitjans analògics o digitals, de dades de caràcter personal, inclosa la imatge o la veu, de membres de la comunitat educativa sense el seu consentiment exprés.
COMPETÈNCIA DIGITAL DELS ALUMNES
La Salle ha elaborat un document marc anomenat "La Competència Digital en el Nou Context d’Aprenentatge" (revisió març 2023). Aquest document té com a objectiu oferir la concepció que es té de la Competència Digital des del Projecte Educatiu NCA, així com establir la seva fonamentació i importància en aquest marc i oferir, també, un conjunt d’orientacions de com aquesta competència es pot desplegar a les diferents etapes educatives.
La Competència Digital, més enllà de ser considerada un element indispensable per l’educació del nostre alumnat per a poder respondre als reptes de la societat del S. XXI, veiem que té un encaix a través dels nostres principis pedagògics i podem potenciar el seu desenvolupament mitjançant els moments d’aprenentatge definits dins del marc NCA.
PRINCIPIS PEDAGÒGICS DE L'NCA I DESENVOLUPAMENT DE LA COMPETÈNCIA DIGITAL:
A la societat del SXXI s’ha alliberat l’accés a la informació i no tan sol saixò, sinó que la quantitat ingent d’informació (o desinformació) fa imprescindible que el nostre alumnat tingui noves capacitats d’anàlisi críticde la informació més que preocupar-nos de l’accés a la mateixa. I la Transformació Digital provocarà que la Tecnologia pot ser d’ajuda, però també pot exercir un gran poder sobre la vida i el pensament dels nostres estudiants (Harari, 2019). La bioinformàtica o l’aprenentatge automàtic pot arribar a manipular les nostres emocions. L’educació des de la interioritat ha de fer conscients als nostres alumnes de la nova realitat d’aquest segle XXI.
La nova alfabetització del S XXI parla del Pensament Computacional (Wing, 2006 i 2010) com un element comú a tots els estudiants, no només als que pensen enfocar els seus estudis presents o futurs vers les àrees científic-tecnològiques. No podem treballar des de la construcció del pensament si no podem fer una extensió i actualització d’aquest per aquesta nova era digital.
De tots és sabut que las TIC són elements de gran ajuda, però també existeixen riscos additius si se’n fa un mal ús (abús) de les mateixes. Treballar la Competència Digital des de l’autoregulació serà el repte dins el desenvolupament de les etapes educatives des del Nou Context d’Aprenentatge (NCA)
DESENVOLUPAMENT DE LA COMPETÈNCIA DIGITAL DINS DELS MOMENTS D'APRENENTATGE:
Si tenim present que la Competència Digital té una base fonamentalment instrumental i que hauriad’estar integrada de manera transversal dins les disciplines que desenvolupen els currículums, l’orientació seria optar per desenvolupar la mateixa mitjançant els moments didàctics de Projecte i Taller.
El Projecte (saber fer), com moment d’aprenentatge amb caràcter interdisciplinari que facilita aprenentatges competencials en el desenvolupament de tasques complexes.
El Taller (saber ser), en el context global del Marc Metodològic NCA, representa la definició d’una proposta d’integració del coneixement que faci possible que l’individu connecti en plenitud amb les múltiples facetes de la seva vida.